WORKSHOP:

SMART EMOTIONS®

cu Daniel Bichis

Program complet de optimizare a Inteligentei Emotionale

10-14 iulie 2013CURS

PRACTITIONER NLP

cu Daniel Bichis


27-29 septembrie 2013
Modulul ICalendar
Coaching 2012
Calendar Coaching 2012Abonati-va aici la
Newsletter-ul
Inteligenta Emotionala si NLP

Cautati in site:

Studiu de caz: Emil, sau eliberarea de umilintaDeprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/competentro/inteligenta-emotionala.ro/wp-includes/formatting.php on line 74

Studiu de caz Coaching - Emil sau eliberareaTendinta de auto-umilire si de intretinere a unei forme de suferinta difuza, legata de aproape orice se intampla (sau nu se intampla) in propria viata, este o caracteristica a multor clienti de life coaching din Romania. Acestia au dificultati atat in stabilirea de obiective, cat si in atingerea lor si, mai ales, in a simti placerea si satisfactia obtinerii rezultatelor pe care si le-au propus. Solutia este realizarea unei separari, la nivel emotional, intre suferinta si placere, ce reorganizeaza intregul sistem de stabilire si atingere a obiectivelor personale. Numele persoanelor din acest studiu de caz a fost schimbat, pentru a asigura confidentialitatea informatiilor prezentate.

„Vreau sa-mi refac viata”

Emil este un medic de succes, de 35 de ani, specializat intr-un domeniu de care alti medici se feresc, deoarece ii pune in contact direct cu zone urat mirositoare ale corpului pacientilor. Pentru el, insa, tocmai acest lucru este important: sa fie util, sa realizeze ceea ce altii au retineri sa faca, chiar daca colegii de breasla disconsidera acest tip de activitate.

A venit la coaching cu un obiectiv simplu: vrea sa-si refaca viata, dupa ce in urma cu un an a intrerupt relatia cu o femeie care il mintea, umilea si insela mereu. Isi doreste o relatie noua, mai bine adaptata personalitatii sale, dar de luni de zile nu reuseste sa gaseasca femeia potrivita.

Aspectul fizic, comportamentul, limbajul, ideile pe care le impartaseste nu justifica in niciun fel existenta unor astfel de dificultati. Si din punct de vedere material si social, Emil este o „partida excelenta”, astfel incat primele sedinte de coaching au fost centrate pe recladirea increderii in sine si dezvoltarea abilitatilor de stabilire a relatiilor cu persoanele de care se simte atras.

„Nu sunt la inaltimea asteptarilor”

Rezultatul au fost trei relatii de scurta durata, cu femei ce aveau in comun o singura caracteristica: se dovedeau a fi „prea bune” pentru Emil. Rezultatul: ruperea legaturii de-abia stabilite si revenirea la singuratate. Cu doua dintre ele a ajuns si la relatii sexuale, de care a fost incantat pe moment, dar din nou ideea ca „nu ar fi suficient de bun pentru ele” l-a determinat sa se desparta.

Discutand despre acest pattern, Emil a descoperit ca la originea sa sta frica de a nu-i dezamagi pe ceilalti. Nevoile, asteptarile, criteriile lor ii par mai importante decat propriile nevoi, dorinte si aspiratii. Aceasta reactie emotionala fata de propriile obiective este un comportament invatat in cadrul relatiei cu parintii, ambii persoane extrem de exigente, care au crezut ca rusinea ar fi cel mai bun mijloc de educare a copilului. Si-au crescut mereu exigentele, considerand ca astfel il impiedica „sa se lase pe tanjeala”, dar de fapt l-au impiedicat sa-si cladeasca increderea in sine pe satisfactia pentru reusitele obtinute.

„Nu vreau sa te dezamagesc!”

De aceea, in viata de adult Emil isi complica relatia cu femeile, provocand tot soiul de situatii in care acestea sa-i transmita daca sunt multumite sau nu de relatia cu el: cadouri neasteptate care adesea nu corespund gusturilor lor, servicii nesolicitate (de tip „salvator”) ce par a-i permite lui Emil sa patrunda prea rapid in intimitatea lor, tehnici sexuale centrate exclusiv pe placerea partenerei etc. Daca, in ciuda acestor provocari, ele nu-i transmit, intr-un fel sau altul, ca le-ar fi inselat asteptarile, Emil activeaza „arma de rezerva”: ideea ca relatia cu noua partenera ar putea afecta reputatia si imaginea familiei sale. Mai trebuie precizat ca familia locuieste la aproape 600 km de Bucuresti si au contact doar de sarbatori?

Am descoperit ca insusi procesul de coaching, bazat pe stabilirea de obiective, pe aplicarea practica a deciziilor luate de el si evaluarea rezultatelor fusese pentru el tot o sursa de suferinta. Teama de a nu-si dezamagi coachul il determinase sa ascunda unele intamplari si sa le „infrumuseteze” pe altele. Doar in momentul in care i-am semnalat extrem de ferm neconcordanta dintre relatarile sale si limbajul corporal a reusit sa se deschida pe deplin si sa-si impartaseasca temerile.

„Doar prin suferinta pot ajunge la bucurie”

Centrand discutia pe emotii, nu pe convingeri si atitudini, am detectat o asociere dintre suferinta si bucurie, venita din copilarie, cand placerile pe care si le permitea erau urmate de batai traite foarte dramatic, iar reusitele nu conduceau decat la intetirea eforturilor. Asta l-a condus pe Emil la concluzia ca trebuie sa plateasca un pret de suferinta pentru a avea parte de bucurie, precum si la un mare dezechilibru in privinta intensitatilor: multa suferinta pentru putina bucurie.

„Ma pot bucura si fara sa sufar!”

Am realizat separarea dintre cele doua emotii, astfel incat Emil sa realizeze faptul ca poate avea acces la bucurie si fara suferinta, pe baza unor lucruri mici pe care si le permite: placerea de a-si conduce masina, dansul, aprecierea pacientilor. La fel si cu suferinta, in sensul ca poate exista si in absenta bucuriei: mici accidente, pierderi de obiecte sau relatii.

Apoi, am asociat suferinta cu trecutul, iar bucuria cu prezentul si viitorul, facand o sortare temporala a emotiilor. Aceasta a fost stabilizata de convingerea ca a platit in avans pretul de suferinta pentru zeci de ani de-aici incolo, precum si ca viata este plina de surse de bucurie, satisfactie si impliniri.

La nivel corporal, am inversat raportul dintre senzatiile produse de placere si cele generate de suferinta. Rezultatul a fost o reorganizare a schemei corporale, cu modificarea curburilor coloanei vertebrale si a expresiei fetei.

Dar cele mai dramatice schimbari s-au produs la nivelul imaginii de sine si a increderii in sine. Emil s-a descoperit in calitate de barbat adult, cu nevoi si dorinte pe care si le poate satisface pe deplin, de care nu are niciun motiv sa se rusineze sau sa se teama de represalii. A inteles modul in care se lasa folosit si umilit de ceilalti, tocmai din dorinta de a evita aceste lucruri. Și a decis ca este momentul sa-si asume propria viata, propriile optiuni, propriile criterii de evaluare.

„Simt pentru prima oara ca traiesc cu adevarat”

In cele 3 luni trecute de la sedinta de coaching descrisa aici, Emil si-a reorganizat complet viata:

  • s-a inscris la un curs de formare intr-o specialitate medicala extrem de apreciata, care il fascinase dintotdeauna, dar pe care o considerase „peste capacitatile sale”,
  • si-a reluat relatia cu una dintre partenerele sale, alaturi de care descopera ce inseamna sa fii indragostit-lulea si sa te bucuri pe deplin de momentele intime,
  • a pus punct unui intreg sir de relatii cu persoane care profitau din plin de bunatatea si disponibilitatea lui, prin manipularea fricii sale de a nu dezamagi.

Dar lucrul care m-a impresionat cel mai mult si m-a determinat sa-i cer permisiunea de a prezenta acest caz a fost stralucirea din ochii sai atunci cand mi-a spus: „Lucrul cel mai important pe care l-am realizat prin coachingul NLP a fost sa-mi recastig dreptul la bucurie, sa-mi schimb starea emotionala de zi cu zi si sa incep sa simt ca traiesc cu adevarat!”

Daniel Bichis, NLP – Master Coach Trainer NLP

Scrieti un comentariu